Skip to main content

! Khasiat Pokok Kucing Galak!

Ia berkhasiat pada kucing malah pada manusia juga

Pokok ini ialah Pokok Kucing Galak (Acalypha Indica)  ada 4 jenis khasiat iaitu memyembuhkan penyakit kulit,ulser mulut dan tenaga batin serta menambahkan kekuatan badan.Pokok ini tumbuh meliar di sekitar negara kita.khasiat pokok kucing galak ini terletak pada bahagian akar dan daun.

Secara umumnya, anda ikutilah langkah berikut;

1. Ambil bahagian akar atau daun pokok kucing galak (pilih salah satu aje).

2. Bersihkannya terlebih dulu.

3. Rebuskan akar atau daun tadi sampai ia mendidih.

4. Setelah mendidih, biarkan air rebusan itu suam.

Dan sesiapa yang mempunyai penyakit seperti ini bolehlah ikut seperti berikut:

Ulser Mulut

Gunakan air rebusan tersebut untuk berkumur. Anda berkumur-kumurlah dengan air rebusan itu sebanyak 2 kali sehari. Iaitu pada waktu pagi dan sebelum masuk tidur.

Amalkan sehingga anda sembuh.

Penyakit Kulit

Basuh kawasan tubuh badan anda yang mengalami penyakit kulit. Lakukan petua ini setiap hari dan teruskan sehingga anda benar-benar sembuh.

Menguatkan Tenaga Batin dan Badan Kuat

Anda tapis dan minumlah air rebusan akar atau daun pokok kucing galak tadi. Amalkan meminumnya secara sederhana atau hanya apabila perlu. Sebagai contoh, minumlah segelas sebelum anda melakukan kerja berat dan tujuan lain yang seumpama dengannya.




Pokok ini telah matang dan menghasilkan biji
yang lembut dan  akan meletus dengan sendirinya..

Pucuk pokok kucing galak

Comments

Mr. Doctor said…
Oo ni pokok yg bnyk tumbuh liar tu kan.. Ada jugak khasiatnya.. Slalu kutip bg mkn rabbit ja..huhu
pokok ni mudah hidup dalam pasu bunga, saya buang saja sebab tak tahu khasiatnya, lepas ni insya allah saya akan tanam dengan elok dan baja kan supaya bercambah dgn banyak. saya akan cuba try rebus dan tengok apakah benar ianya betul2 dapat mengubat penyakit yg saya hadapi.

Popular posts from this blog

5 Tips Berkesan untuk Suara Merdu

"Isabela ada..la..ah.. *_* apahal dengan suara aku ni..tersekat-sekat macam tape rosak je.." Pernah tak masa dok sedap-sedap menyanyi kuat-kuat kat rumah macam ala-ala penyanyi Search tetiba jadi macam kat atas? Mesti malu giler kot..  Tapi tak ada masalah...Try salah satu tips ni kat rumah konfem suara jadi macam Amy Search..haha.. 1. Bangun pagi,makan madu sebelum gosok gigi. 2.Banyak minum air suam atau air mineral. 3.Elakan makan makanan pedas kalau feveret food makan sekali sekala. 4.Minum asam jawa buatan sendiri. 5.Minum air limau nipis Gambar Hiasan Resepi Air limau -Bahan-bahan- 1. Anda sediakan dua biji  limau nipis . 2. Kemudian belahkan kepada empat bahagian. 3. Perahkan limau nipis tersebut ke dalam cawan. 4. Seterusnya tambahkan sedikit kapur dan sedikit garam ke dalam cawan tadi. 5. Lepas itu, tambahkan pula satu sudu makan madu asli. 6. Kacau kesemua bahan tadi dan minumlah sampai habis. Anda b

Tips dan Ciri Bentuk Badan HOUR GLASS

Assalamualaikum...malam ni sambungan bentuk badan JAM PASIR.Perasan tak,jam pasir bentuknya macam melengkung sama rata dan kecil moleh di bahagian tengah..Ha..macam tu lah bentuk badan Anda!Untung la siapa yang ada bentuk macam ni! Ciri2: Lebar dada dan pinggul yang seimbang Garis pinggang yang kecil Kaki tegap DO *Pilih skirt potongan lurus *Dress labuh tak menonjolkan pinggang juga menarik *Seluar atau skirt yang ada perincian seperti pleated

Resepi Kuih Loyang

Assalamualaikum..Kuih loyang  ni setengah negeri panggil kuih goyang,kalau di Kelantan kuih sarang tebuan..tapi rasa dengan rupa adalah sama.Ada yang bentuk acuan bercorak bunga yang complicated ,ada yang bentuk simple dan halus. Bahan kuih ni tak banyak tapi kita kena ada kesabaran yang tinggi lah sebab ia memakan masa.Kalau kat rumah hujung minggu memang Shima akan buat untuk family.Satu balang paling besar dapat dalam 75biji bergantung pada saiz acuan tu. Resepi Kuih Loyang   1 cawan tepung beras                                    1/2 cawan tepung gandum 1  1/2  cawan santan fresh 1/2 cawan gula halus 1 biji telur (suhu bilik) 1 hujung sudu kecil kapur makan  1/2 sudu garam 1.Campur gula bersama telur pukul hingga kembang.ayak kedua dua tepung.masukkan garam dan kapur makan.batter tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.macam kita bancuh milo pekat. Api jangan terlalu panas sebab nanti permukaan kuih loyang jadi MENGERUTU DAN TAK LICIN. Selepas minyak dituang kedlm pe