Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

Salah siapa kalau tidak menutup aurat?

Salah siapa?
Salah siapa bila kita pergi ke pusat bandar ternampak seorang wanita yang berstatus isteri berjalan dengan suaminya, pakai tudung lawa-lawa tapi pakai baju T-shirt lengan pendek and seluar jeans ketat...?
Salah sendiri?
 ATAU 
KURANG DIDIKAN suami?
Salah siapa bila kita nampak gadis-gadis MELAYU yang BERAGAMA ISLAM..pakai baju ketat-ketat,seluar pendek,tambah siap pakai legging yang di katakan tutup aurat...
Salah sendiri?
ATAU 
Ibu bapa TAK AMBIL PERHATIAN TENTANG AURAT ANAK-ANAK MEREKA?
Salah  siapa bila kita tengok ada satu family memakai pakaian yang menutup aurat TETAPI ANAK gadis mereka TIDAK MENUTUP AURAT? 
Salah dia sendiri?
Atau
Ibu bapa dia sudah PENAT memberi NASIHAT pada GADIS itu?
Kesimpulannya..kalau rasa kulit kita memang tak tahan dengan api neraka cuba pastikan kita tutup aurat bila keluar rumah atau berjumpa dengan orang yang bukan muhrim.. ^_^

Akibat Tak Dengar Pesanan Orang tua-tua

Hurm..terkenang pulak masa kecik-kecik dulu..memang aku seorang yang memang tak dengar pesan orang tua-tua..BUKAN tak dengar nasihat mak ayah aku OK..cuma tak dengar pesanan orang dulu-dulu.. 
   KISAH 1


Masa tu aku kayuh basikal sorang-sorang kat depan rumah opah...terus buat aksi  lepas tangan and kayuh laju-laju..dekat rumah opah ada penyedai kain yang diperbuat dari tali..kononnya nak lalu kat bawah penyidai la..aku dengar orang tua-tua cakap "jangan lalu bawah penyidai tak elok" aku peduli apa dengan semua tu...ingatkan lepas..tup-tup masa nak tunduk memang tak kan lepas sebab penyidai tu bawah paras leher aku..mampus aku!dah la brek tangan takde..last-last..GEDEBUK! ARGHHH..sakit bukan main lagi..nak TERCEKIK AKU!nasib baik tak cedera and takde sapa nampak..kalau tau kena memang kena marah..

KISAH 2

Aku ajak Aishah kutip batu sungai kat rumah moyang nak main batu seremban..dia pun setuju..waktu tu dah nak magrib..kami bukan jenis penakut..kami pon dengan senang hati p…

Mesin Kelapa VS Kukur Kelapa

Zaman sekarang ramai orang pandai guna dan kenal mesin kelapa..cepat dan mudah untuk digunakan..just ambik kelapa,tekan on and proses...mudah kan? 

Kalau kukur kelapa..hurmm..agak-agak puak-puak muda kenal tak kukur kelapa?Silap-silap tak pernah tengok rupa kukur kelapa...Kalau pernah pon kat muzium je..ye la zaman la ni pakai teknologi canggih..dah tak pakai benda-benda tradisional nih...Berbalik hal tadi..Bayangkan kalau korang dah kahwin and mak mentua suruh kukur kelapa..mesti ternganga korang and otak korang mesti berhempas pulas dok fikir benda apa tu ha?Nahas la korang kalau tanya kat mak mentua apa benda kukur kelapa and macam mana nak guna...Kalau kawin dengan orang bandar takpe la pakai je mesin kelapa kalau malas pon pi kedai runcit pesan kat pekerja..kalau dengan orang kampung..haa..sesetengah mereka malas nak pergi kedai just pakai kukur kelapa je..jimat duit..

Kukur kelapa nih senang je..just belah kelapa and kukur je..kerah tenaga sikit..boleh bakar lemak dalam badan kora…

MousePeni608X for Creative Painting with Cordless Mouse/Pen..

MousePen i608X for Creative Painting withCordless Mouse/Pen.Mudah dihandle.and dia macam seolah-olah kita lukis diatas kertas tapi direct to screen computer.Ada dua jenis: * MousePen i608X(bersaiz besar) *Berharga RM159 *EasyPen i405X(saiz kecil sedikit daripada i608) *Berharga RM150 Jenis i608X, dalam pakej ni ada tertikus,pen,and tablet(papan lukis).Tertikus ini dikhaskan untuk i608 sahaja.Tidak berfungsi jika anda tidak meletakkan diatas tablet. Jenis i405X ada pen dan tablet(papan lukis)sahaja.