Mesin Kelapa VS Kukur Kelapa


Zaman sekarang ramai orang pandai guna dan kenal mesin kelapa..cepat dan mudah untuk digunakan..just ambik kelapa,tekan on and proses...mudah kan? 

Kalau kukur kelapa..hurmm..agak-agak puak-puak muda kenal tak kukur kelapa?Silap-silap tak pernah tengok rupa kukur kelapa...Kalau pernah pon kat muzium je..ye la zaman la ni pakai teknologi canggih..dah tak pakai benda-benda tradisional nih...Berbalik hal tadi..Bayangkan kalau korang dah kahwin and mak mentua suruh kukur kelapa..mesti ternganga korang and otak korang mesti berhempas pulas dok fikir benda apa tu ha?Nahas la korang kalau tanya kat mak mentua apa benda kukur kelapa and macam mana nak guna...Kalau kawin dengan orang bandar takpe la pakai je mesin kelapa kalau malas pon pi kedai runcit pesan kat pekerja..kalau dengan orang kampung..haa..sesetengah mereka malas nak pergi kedai just pakai kukur kelapa je..jimat duit..

Kukur kelapa nih senang je..just belah kelapa and kukur je..kerah tenaga sikit..boleh bakar lemak dalam badan korang sikit..and kadang-kadang  after guna kukur kelapa tuh..kalau rajin ambik sedikit kelapa yang dah dikukur tadi sapu kat tapak tangan campur ngan air..the result is tangan jadi lembut..try buat tiap-tiap hari..mesti lembut macam baby..selain jimat duit pergi kedai, jimat beli losyen untuk licinkan tapak tangan.. 

Mesin kelapa dan kukur kelapa ada kelebihan masing-masing..Kelemahan kukur kelapa cuma ambik masa sikit nak buat berbanding mesin kelapa cepat je..

TAPI

Satu je KELEMAHAN Mesin kelapa paling orang akan geram...
Elektrik...

Kalau tanpa elektrik benda nih tak berjalan..Sebelum korang kahwin baik korang search kat pak cik google apa benda kukur kelapa..kalau tak nahas korang kena leteran dari bakal mak mentua korang..hehe.. Bye.. ^_^

Comments

Mr. Doctor said…
Teringat zaman sekolah dulu2 ada explorace..salah satu cabaran dia kukur kelapa..hee :-)
Wak said…
Tq~ krana membantu dlm menyiapkan KKS klo ade mse follow la cye ^__^ getwakpunyestory.blogspot.com

Popular Posts