Skip to main content

Mesin Kelapa VS Kukur Kelapa


Zaman sekarang ramai orang pandai guna dan kenal mesin kelapa..cepat dan mudah untuk digunakan..just ambik kelapa,tekan on and proses...mudah kan? 

Kalau kukur kelapa..hurmm..agak-agak puak-puak muda kenal tak kukur kelapa?Silap-silap tak pernah tengok rupa kukur kelapa...Kalau pernah pon kat muzium je..ye la zaman la ni pakai teknologi canggih..dah tak pakai benda-benda tradisional nih...Berbalik hal tadi..Bayangkan kalau korang dah kahwin and mak mentua suruh kukur kelapa..mesti ternganga korang and otak korang mesti berhempas pulas dok fikir benda apa tu ha?Nahas la korang kalau tanya kat mak mentua apa benda kukur kelapa and macam mana nak guna...Kalau kawin dengan orang bandar takpe la pakai je mesin kelapa kalau malas pon pi kedai runcit pesan kat pekerja..kalau dengan orang kampung..haa..sesetengah mereka malas nak pergi kedai just pakai kukur kelapa je..jimat duit..

Kukur kelapa nih senang je..just belah kelapa and kukur je..kerah tenaga sikit..boleh bakar lemak dalam badan korang sikit..and kadang-kadang  after guna kukur kelapa tuh..kalau rajin ambik sedikit kelapa yang dah dikukur tadi sapu kat tapak tangan campur ngan air..the result is tangan jadi lembut..try buat tiap-tiap hari..mesti lembut macam baby..selain jimat duit pergi kedai, jimat beli losyen untuk licinkan tapak tangan.. 

Mesin kelapa dan kukur kelapa ada kelebihan masing-masing..Kelemahan kukur kelapa cuma ambik masa sikit nak buat berbanding mesin kelapa cepat je..

TAPI

Satu je KELEMAHAN Mesin kelapa paling orang akan geram...
Elektrik...

Kalau tanpa elektrik benda nih tak berjalan..Sebelum korang kahwin baik korang search kat pak cik google apa benda kukur kelapa..kalau tak nahas korang kena leteran dari bakal mak mentua korang..hehe.. Bye.. ^_^

Comments

Mr. Doctor said…
Teringat zaman sekolah dulu2 ada explorace..salah satu cabaran dia kukur kelapa..hee :-)
Wak said…
Tq~ krana membantu dlm menyiapkan KKS klo ade mse follow la cye ^__^ getwakpunyestory.blogspot.com

Popular posts from this blog

5 Tips Berkesan untuk Suara Merdu

"Isabela ada..la..ah.. *_* apahal dengan suara aku ni..tersekat-sekat macam tape rosak je.." Pernah tak masa dok sedap-sedap menyanyi kuat-kuat kat rumah macam ala-ala penyanyi Search tetiba jadi macam kat atas? Mesti malu giler kot..  Tapi tak ada masalah...Try salah satu tips ni kat rumah konfem suara jadi macam Amy Search..haha.. 1. Bangun pagi,makan madu sebelum gosok gigi. 2.Banyak minum air suam atau air mineral. 3.Elakan makan makanan pedas kalau feveret food makan sekali sekala. 4.Minum asam jawa buatan sendiri. 5.Minum air limau nipis Gambar Hiasan Resepi Air limau -Bahan-bahan- 1. Anda sediakan dua biji  limau nipis . 2. Kemudian belahkan kepada empat bahagian. 3. Perahkan limau nipis tersebut ke dalam cawan. 4. Seterusnya tambahkan sedikit kapur dan sedikit garam ke dalam cawan tadi. 5. Lepas itu, tambahkan pula satu sudu makan madu asli. 6. Kacau kesemua bahan tadi dan minumlah sampai habis. Anda b

Tips dan Ciri Bentuk Badan HOUR GLASS

Assalamualaikum...malam ni sambungan bentuk badan JAM PASIR.Perasan tak,jam pasir bentuknya macam melengkung sama rata dan kecil moleh di bahagian tengah..Ha..macam tu lah bentuk badan Anda!Untung la siapa yang ada bentuk macam ni! Ciri2: Lebar dada dan pinggul yang seimbang Garis pinggang yang kecil Kaki tegap DO *Pilih skirt potongan lurus *Dress labuh tak menonjolkan pinggang juga menarik *Seluar atau skirt yang ada perincian seperti pleated

Resepi Kuih Loyang

Assalamualaikum..Kuih loyang  ni setengah negeri panggil kuih goyang,kalau di Kelantan kuih sarang tebuan..tapi rasa dengan rupa adalah sama.Ada yang bentuk acuan bercorak bunga yang complicated ,ada yang bentuk simple dan halus. Bahan kuih ni tak banyak tapi kita kena ada kesabaran yang tinggi lah sebab ia memakan masa.Kalau kat rumah hujung minggu memang Shima akan buat untuk family.Satu balang paling besar dapat dalam 75biji bergantung pada saiz acuan tu. Resepi Kuih Loyang   1 cawan tepung beras                                    1/2 cawan tepung gandum 1  1/2  cawan santan fresh 1/2 cawan gula halus 1 biji telur (suhu bilik) 1 hujung sudu kecil kapur makan  1/2 sudu garam 1.Campur gula bersama telur pukul hingga kembang.ayak kedua dua tepung.masukkan garam dan kapur makan.batter tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.macam kita bancuh milo pekat. Api jangan terlalu panas sebab nanti permukaan kuih loyang jadi MENGERUTU DAN TAK LICIN. Selepas minyak dituang kedlm pe