Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

5 Tips Berkesan untuk Suara Merdu

"Isabela ada..la..ah.. *_* apahal dengan suara aku ni..tersekat-sekat macam tape rosak je.."
Pernah tak masa dok sedap-sedap menyanyi kuat-kuat kat rumah macam ala-ala penyanyi Search tetiba jadi macam kat atas? Mesti malu giler kot.. 
Tapi tak ada masalah...Try salah satu tips ni kat rumah konfem suara jadi macam Amy Search..haha..
1. Bangun pagi,makan madu sebelum gosok gigi. 2.Banyak minum air suam atau air mineral. 3.Elakan makan makanan pedas kalau feveret food makan sekali sekala. 4.Minum asam jawa buatan sendiri. 5.Minum air limau nipis

Resepi Goreng Tepung Ranggup!

*hehe..tengok sekali mesti dah terliur nih..

Resepi Goreng Tepung Ranggup



RAMUAN MASAKAN
1/2 kg udang dan 1/2 kg sotong 2 sudu besar tepung gandum 8 sudu besar tepung beras 1 sudu teh garam 1 sudu teh kunyit 1/2 sudu teh lada sulah sebiji telur air secukupnya
PROSEDUR MASAKAN
1. Pertama sekali, macam biasalah siang dan basuh udang serta sotong terlebih dahulu.
basuh kasi bersih yer
waahh, belum masak lagi dah terliur nieyhh!
2. Kemudian, untuk menyediakan tepung serbaguna tuhh, masukkan 2sb tepung gandum ke dalam mangkuk.

3. Lepas tu, masukkan pula 8sb tepung beras. Fungsi tepung beras nie supaya masakan kita jadi ranggup.

4. Seterusnya, masukkan sesudu teh kunyit supaya masakan kuning berseri.

5 Tips berkesan untuk memutihkan gigi

Hari ini nak bagi tip yang lain pula. Tip untuk memutihkan gigi. ^_*


Tip untuk elak cermin mata bercalar

As salam. Nak tanya ada sapa-sapa pakai cermin mata? Mesti ada kan? Korang mesti geram kalau cermin mata calar-balar akibat suka gilap ngan kain kapas or bukan kain untuk spek mata.. atau pon suka bagi hilang kain spek tu walaupun beratus-ratus helai korang dah beli..ni tips untuk nak prevent dari calar-balar kat spek korang..

1.Ambik ubat gigi
2.Tisu lembut *bukan tisu tandas ye
3. Spek mata korang
4.Air paip

Lepas tu, tekan ubat gigi tu bagi keluar sikit je..pastu sapu kat cermin mata *jgn mata korang plak ye.Biar beberapa saat and then buka air paip and bilas..Lap dengan tisu lembut dengan perlahan-lahan.Dah siap..
Macam baru beli kan?




Syarat Pemakaian tudung di sisi Islam

As-salam. Cuba try tengok keadaan sekeliling..toleh kiri pastu toleh kanan..ha..tunggu girlfreind ya...haha gurau la..cuba lagi sekali..kali ni tak main-main..Tengok anak-anak gadis muda zaman la ni..AWAS : Jangan tengok lama-lama nanti kena karate.. Semuanya pakai macam-macam jenis tudung..ada tudung berbelit macam nak tercekik..ada yang letak kerongsang kat tudung bagi nampak macam pakai subang..ada tudung macam penyanyi Yuna melekat kat dahi..




Tapi kebanyakan tudung dan contoh gambar di atas tak memenuhi syarat. Di bawah ada syarat-syarat memakai tudung di sisi Islam..






Itu je yang Black nak beritahu..bye..as salam

UiTM BEST! :D

Assalamulaikum..apa khabar semua..pagi tadi Black ada pergi lawatan ke Karnival Sains dan Inovasi di UiTM,Merbok. Memang seronok.Macam-macam ada. Dua buah kelas yang pergi ke lawatan tersebut..class 4 Sains dan Class 4 Perdagangan..Inilah antara gambar-gambar ketika melawat di sana..jeng-jeng.