Skip to main content

Posts

Resepi Pisang kelapa parut.

Sarapan pagi penting untuk memberi kan kita tenaga sebab kalau ada tenaga senang kita buat kerja.
Kebetulan hari ni kat rumah ada pisang yang dah nak masak.Jadi akak buat Pisang rebus Kelapa parut pagi kelmarin.Yang ni selalunya orang lama lama yang pernah makan.sekarang jarang orang tau makanan ni.
 Hari ni nak berkongsi resepi sarapan pagi makanan orang lama.Cara penyediaan pun mudah. 
Recent posts

Resepi Kuih Loyang

Assalamualaikum..Kuih loyang  ni setengah negeri panggil kuih goyang,kalau di Kelantan kuih sarang tebuan..tapi rasa dengan rupa adalah sama.Ada yang bentuk acuan bercorak bunga yang complicated ,ada yang bentuk simple dan halus.

Bahan kuih ni tak banyak tapi kita kena ada kesabaran yang tinggi lah sebab ia memakan masa.Kalau kat rumah hujung minggu memang Shima akan buat untuk family.Satu balang paling besar dapat dalam 75biji bergantung pada saiz acuan tu.

Resepi Kuih Loyang
1 cawan tepung beras                              
     1/2 cawan tepung gandum
1  1/2  cawan santan fresh
1/2 cawan gula halus
1 biji telur (suhu bilik)
1 hujung sudu kecil kapur makan 
1/2 sudu garam

1.Campur gula bersama telur pukul hingga kembang.ayak kedua dua tepung.masukkan garam dan kapur makan.batter tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.macam kita bancuh milo pekat.

Api jangan terlalu panas sebab nanti permukaan kuih loyang jadi MENGERUTU DAN TAK LICIN.
Selepas minyak dituang kedlm periuk letak acuan kuih loyang,…

DIY CLEAN HOUSE

Hi Guys..Assalamualaikum readers..Here I will give to you few tips to clean your house that actually work for me yesterday..I have done a massive cleaning mission all around my house which use only 4 ingredients that you already had in your kitchen with only one full of Diy Cleanser spray bottle with tools.Here we go...
TOOLS
SPRAY BOTTLE
OLD/NEW TOOTHBRUSH
FLOOR BRUSH


    CLEANSERS INGREDIENTS

LEMON
WATER
1/2 SPOON BAKING SODA
1 SPOON VINEGAR
MIXED ALL TOGETHER









Jom Menabung Duit Hijau Dan Oren

Assalamualaikum..tau tak apa maksud si hijau dan si oren ia adalh RM 5 dan RM 20.Caranya amat mudah.
HARAMKAN!
Kita haramkan pengunaan duit lima ringgit dan rm 20.Kalau tak mampu try simpan duit RM 5 sahaja dalam tabung.
Bagi terlebih kaya..
Simpan RM 5 dan RM 20 serentak.
Caranya dengan menulis target berapa puluh ringgit yang kita nak kat tabung.Mungkin kita boleh simpan untuk beli barangan kesukaan kita,bayar kad kredit atau simpan dalam akaun untuk beli kereta dan lain-lain.
CONTOH MATLAMAT UNTUK DAPAT RM1000
RM1000 adalah 50 keping duit RM 20(SI OREN) Setiap kali nak tabungkan duit RM 2o sila tick pada kotak dan pastikan duit telah dimasukkan ke dalam tabung dahulu then baru tick.Tampal Jadual Matlamat RM 1000 dalam bilik tidur.Try buat pada Si Hijau sama macam si oren.RM 5 perlukan 200 kotak.Boleh jugak simpan RM 10..it depends on you. Ingat petua Sikit-sikit lama-lama jadi Bukit.

Ujian Dari Allah

Assalamualaikum.Time temuduga kat uitm Merbok tu nampak macam tak ada harapan nak masuk universiti sebab dengan ujian melukis susah and interview pun susah...

Bayangkan lah..aku yang dari science class terus lompat ke bahagian seni and Mau aku tak fell down bila tengok hasil seni and portfolio diorang yang cantik tuh...aku pun terfikir aku nih boleh ke ambik seni..?aku dah la portfolio from school aku tak ada..yang cuma ada semangat nak ambik cost fashion designer and ilmu yang ciput tentang menjahit baju from KEMAS..Actually,ada jugak moment yang tak boleh aku lupa : jumpa dengan x classmate masa sekolah rendah..yang paling happy mintak satu cost SAMA dengan aku pulak tuh.. :D harap-harap dia pun dapat jugak macam aku..Amin

Time interview pulak, aku di interview oleh sorang lecture yang muka dia macam mixed-blood (ala-ala pakistan) and dari auranya memang dia seorang yang tegas!! Aku pun "Gulp" tak lah nervous sampai nak vibratekan meja tuh. =___= masa duduk tuh aku letak d…

Bentuk Badan Pear and tip pemakaian

Assalamualikum semua..right now,I want to share to you a lot of tips how to know your own body shape?Also,how to make the perfect choice for your own outfit with the body shape that you have...(sorry..i'am not really great to writing in English..)

PEAR

-this body has a big hip more than the chest.
-part of the stomach,hip and feet are really big...i'm not  saying fat but this part the most biggest part on your body..
-you have pretty wrist and slim at your waist..


DO'S

*Try padankan outfit that have pattern di bahagian atas untuk hide bahagian bawah yang besar.
*For the bottom choose the dark colour.
*Choose pants with straight cut or A shape skirt
*Dress berpotongan kembang payung digalakkan