Skip to main content

Posts

Featured

Resepi Kuih Loyang

Assalamualaikum..Kuih loyang  ni setengah negeri panggil kuih goyang,kalau di Kelantan kuih sarang tebuan..tapi rasa dengan rupa adalah sama.Ada yang bentuk acuan bercorak bunga yang complicated ,ada yang bentuk simple dan halus.

Bahan kuih ni tak banyak tapi kita kena ada kesabaran yang tinggi lah sebab ia memakan masa.Kalau kat rumah hujung minggu memang Shima akan buat untuk family.Satu balang paling besar dapat dalam 75biji bergantung pada saiz acuan tu.

Resepi Kuih Loyang
1 cawan tepung beras                              
     1/2 cawan tepung gandum
1  1/2  cawan santan fresh
1/2 cawan gula halus
1 biji telur (suhu bilik)
1 hujung sudu kecil kapur makan 
1/2 sudu garam

1.Campur gula bersama telur pukul hingga kembang.ayak kedua dua tepung.masukkan garam dan kapur makan.batter tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.macam kita bancuh milo pekat.

Api jangan terlalu panas sebab nanti permukaan kuih loyang jadi MENGERUTU DAN TAK LICIN.
Selepas minyak dituang kedlm periuk letak acuan kuih loyang,…

Latest posts

DIY CLEAN HOUSE

Jom Menabung Duit Hijau Dan Oren

Ujian Dari Allah

Tips dan Ciri Bentuk Badan HOUR GLASS

Bentuk Badan Pear and tip pemakaian

4 tips Mengelak kucing dari kencing dalam rumah..

Tutorial tudung bawal labuh and simple dari wardatulbaydha!

Kacang Bendi tambah daya ingatan

Tips Menyanyi Dengan Baik

Pertukaran Hari Peniagaan Pasar Kemboja Parit Buntar