Resepi Kuih Loyang

Assalamualaikum..Kuih loyang  ni setengah negeri panggil kuih goyang,kalau di Kelantan kuih sarang tebuan..tapi rasa dengan rupa adalah sama.Ada yang bentuk acuan bercorak bunga yang complicated ,ada yang bentuk simple dan halus.

Bahan kuih ni tak banyak tapi kita kena ada kesabaran yang tinggi lah sebab ia memakan masa.Kalau kat rumah hujung minggu memang Shima akan buat untuk family.Satu balang paling besar dapat dalam 75biji bergantung pada saiz acuan tu.

Resepi Kuih Loyang
 1 cawan tepung beras                              
     1/2 cawan tepung gandum
1  1/2  cawan santan fresh
1/2 cawan gula halus
1 biji telur (suhu bilik)
1 hujung sudu kecil kapur makan 
1/2 sudu garam

1.Campur gula bersama telur pukul hingga kembang.ayak kedua dua tepung.masukkan garam dan kapur makan.batter tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.macam kita bancuh milo pekat.

Api jangan terlalu panas sebab nanti permukaan kuih loyang jadi MENGERUTU DAN TAK LICIN.
Selepas minyak dituang kedlm periuk letak acuan kuih loyang,lagi banyak acuan lagi jimat masa.Tunggu hingga minyak panas.Angkat acuan celup dlm batter 3/4 dr acuan, dan tunggu dlm lima saat.celup kedlm minyak pula.,tunggu dlm 3saat dan goyangkan acuan tu hingga batter tanggal dari acuan.(sebab tu orang panggil kuih goyang sebab kena goyang).Letak sekali lagi acuan kdlm kuali tunggu hingga acuan panas.(kalau tak panas tak lekat batter nanti atau batter tak berapa lekat jatuh dlm batter semula..tunggu hingga perang.Angkat kuih loyang kdlm bekas.Siap untuk dihidang!


Thank you

Comments

Popular Posts