Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

I LOVE MY BIRTHDAY DATE!

Kalau aku sebut tarikh ni aku lebih suka sebut perlahan-lahan.(slow motion mood talking).Aku nak tengok eksperasi muka orang yang aku tengah cakap lebih-lebih lagi dengan kawan-kawan yang baru kenal.Mesti mereka kata dalam hati "Hai,tak kan birthday sendiri lupa".Lepas tu,baru aku cakap direct. Sebab tarikh birthday aku hari dan bulan tu berulangan pada tahun. Aik?Tak paham?ok.Let me explain to you.Yang sebenarnya tarikh birthday aku ni special sikit dalam family aku..
Tarikh nya adalah--> ------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------…

TIPS BIBIR MERAH DAN MENAWAN!

KAEDAH YANG PERTAMA :-->

1. Sebelum tidur, sapukan beberapa titis jus lemon dan madu pada bibir. Lakukan pada setiap malam.
KAEDAH YANG KEDUA:-->

2. Belah sebiji tomato kepada 2 bahagian. Sapukan hirisan tersebut  di bibir biarkan selama 15-20 minit. Lakukan 2-3 kali sehari selama seminggu.
KAEDAH YANG KETIGA:--> 

3. Minum air mineral atau air masak sekerap yang mungkin.

5 Tips Baju Kekal Kemas dan Bersih

-Memutihkan Kain-
Kain putih yang lama disimpan akan menampakan warna yang kusam dan tidak berseri. Cara untuk mengembalikan serinya ialah dengan cara :-
*Bakar pelepah kelapa sehingga menjadi abu *Campurkan dengan air *Masukkan sabun dan rendamkan  kain tersebut semalaman *Kemudian cuci kain tersebut seperti biasa

-Hilang Getah Pisang Pada Pakaian-
-Sapukan sedikit kapur makan. -Biarkan selama beberapa minit. -Basuh dengan air sabun,berus dan bilas seperti biasa.

-Pakaian Terkena Dakwat-
*Bancuh sedikit susu dengan sedikit air. (Biarkan pekat) *Celup dan rendam selama 20-25 minit. *Kemudian basuh dan bilas.(campurkan cuka pada pakaian) *Berus dan basuh seperti biasa
-Pakaian yang terkena karat-
*Ambil dua biji limau. *Gosok pada bahagian yang terkena karat. *Rendam dengan air garam. *Setelah itu, basuh seperti biasa.
-Menaikkan Seri Kain Sutera-
*Sebelum digosok,masukkan kedalam peti sejuk. *Biarkan semalaman. *Keesokan harinya,barulah boleh digosok.