Skip to main content

Ujian Dari Allah



Assalamualaikum.Time temuduga kat uitm Merbok tu nampak macam tak ada harapan nak masuk universiti sebab dengan ujian melukis susah and interview pun susah...

Bayangkan lah..aku yang dari science class terus lompat ke bahagian seni and Mau aku tak fell down bila tengok hasil seni and portfolio diorang yang cantik tuh...aku pun terfikir aku nih boleh ke ambik seni..?aku dah la portfolio from school aku tak ada..yang cuma ada semangat nak ambik cost fashion designer and ilmu yang ciput tentang menjahit baju from KEMAS..Actually,ada jugak moment yang tak boleh aku lupa : jumpa dengan x classmate masa sekolah rendah..yang paling happy mintak satu cost SAMA dengan aku pulak tuh.. :D harap-harap dia pun dapat jugak macam aku..Amin

Time interview pulak, aku di interview oleh sorang lecture yang muka dia macam mixed-blood (ala-ala pakistan) and dari auranya memang dia seorang yang tegas!! Aku pun "Gulp" tak lah nervous sampai nak vibratekan meja tuh. =___= masa duduk tuh aku letak document penting in front of him..sebelah kiri sijil perhargaan and another one document penting tuh...when he saw my sijil SPM yang x berapa nak okay (dpt 2A- je)..terus bagi renungan maut kat aku..okay..
"Kenapa dari class sains nak ambil art?" Aku pun jawab sejujur-jujurnya "sekolah saya tak membenarkan student ambil dua cost at the same time.."
"okays""kenapa minat cost ni?"
"saya minat cost ni sebab saya dapat meluahkan daya kreaviti saya dalam design and bla..bla.."

                                                                 Cut it out!


 Jangan harap aku nak jawab macam tuh..Aku jawab macam ni
"sebenarnya ia seolah2 macam generation to generation tentang cost sebab my family started to be a tailor from my greatgrandfath...(aku tengok muka dia macam nak burst out! okay..nak gelak..gelak la..I'm telling the truth and not lying to you when i'm being serious!)Aku jerit kuat2 dalam hati dengan muka serious..pastu dia diam..bila aku buat muka diam and serious..

"ada bawak tak portfolio"
"saya takde portfolio from school but i have one it's about sewing..and today i don't brought it.."
(at that time i felt i want to cried and lucky i'm not end up the interview with kind of situation..it;s feel ashamed if i do that)After end up that scary interview i remembered he does not even touch all my certificate!  And the ending OF THE story is IN THIS PICTURE! NO! IT'S JUST THE BEGINNING OF MY JOURNEY..


                                                         

Comments

Popular posts from this blog

5 Tips Berkesan untuk Suara Merdu

"Isabela ada..la..ah.. *_* apahal dengan suara aku ni..tersekat-sekat macam tape rosak je.."
Pernah tak masa dok sedap-sedap menyanyi kuat-kuat kat rumah macam ala-ala penyanyi Search tetiba jadi macam kat atas? Mesti malu giler kot.. 
Tapi tak ada masalah...Try salah satu tips ni kat rumah konfem suara jadi macam Amy Search..haha..
1. Bangun pagi,makan madu sebelum gosok gigi. 2.Banyak minum air suam atau air mineral. 3.Elakan makan makanan pedas kalau feveret food makan sekali sekala. 4.Minum asam jawa buatan sendiri. 5.Minum air limau nipis

Resepi Kuih Loyang

Assalamualaikum..Kuih loyang  ni setengah negeri panggil kuih goyang,kalau di Kelantan kuih sarang tebuan..tapi rasa dengan rupa adalah sama.Ada yang bentuk acuan bercorak bunga yang complicated ,ada yang bentuk simple dan halus.

Bahan kuih ni tak banyak tapi kita kena ada kesabaran yang tinggi lah sebab ia memakan masa.Kalau kat rumah hujung minggu memang Shima akan buat untuk family.Satu balang paling besar dapat dalam 75biji bergantung pada saiz acuan tu.

Resepi Kuih Loyang
1 cawan tepung beras                              
     1/2 cawan tepung gandum
1  1/2  cawan santan fresh
1/2 cawan gula halus
1 biji telur (suhu bilik)
1 hujung sudu kecil kapur makan 
1/2 sudu garam

1.Campur gula bersama telur pukul hingga kembang.ayak kedua dua tepung.masukkan garam dan kapur makan.batter tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.macam kita bancuh milo pekat.

Api jangan terlalu panas sebab nanti permukaan kuih loyang jadi MENGERUTU DAN TAK LICIN.
Selepas minyak dituang kedlm periuk letak acuan kuih loyang,…

4 tips Mengelak kucing dari kencing dalam rumah..

Bagaimana nak mengelakan kucing peliharaan kita kencing atau melepaskan hajatnya di tempat yang tidak sepatutnya.Memang menyakitkan hati kalau beberapa kali mengajar kucing ke tandas tapi masih lagi tidak faham tambahan lagi kalau kita sudah membeli sand box berminggu lamanya...TANPA digunakan langsung!Tapi anda jangan memukul atau menghukum haiwan yang tersebut kerana mereka mempunyai perasaan sperti kita..Bayangkan kalau kita ketuk kepala anak kita sendiri..agak-agak esok dia nak bermanja dengan kita tak.Tak kan...? Antara 4 tips Mengelak kucing dari kencing dan berak dalam rumah..

SERAI

Anda cuba beli produk berasaskan serai.Sembur pada tempat yang sering kucing kencing.Ini kerana kucing memang bencikan bau serai.

CABAI KERING

Rebuskan cabai kering.Ambil air rebusan tersebut dan sprinkle pada kawasan tersebut.Ia akan menghilangkan bau yang kurang menyenangkan dan kucing tidak akan melepaskan hajat di tempat itu lagi disebabkan baunya telah hilang.

CukaJika anda terlihat tempat di mana k…