Skip to main content

Resepi Goreng Tepung Ranggup!

*hehe..tengok sekali mesti dah terliur nih..

Resepi Goreng Tepung Ranggup




RAMUAN MASAKAN

 1/2 kg udang dan 1/2 kg sotong
2 sudu besar tepung gandum
8 sudu besar tepung beras
1 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit
1/2 sudu teh lada sulah
sebiji telur
air secukupnya

PROSEDUR MASAKAN

1. Pertama sekali, macam biasalah siang dan basuh udang serta sotong terlebih dahulu.

basuh kasi bersih yer

waahh, belum masak lagi dah terliur nieyhh!

2. Kemudian, untuk menyediakan tepung serbaguna tuhh, masukkan 2sb tepung gandum ke dalam mangkuk.


3. Lepas tu, masukkan pula 8sb tepung beras. Fungsi tepung beras nie supaya masakan kita jadi ranggup.


4. Seterusnya, masukkan sesudu teh kunyit supaya masakan kuning berseri.


5. Sebagai perasa tambahan, masukkan juga 1/2 sudu teh lada sulah.


6. Lagihh, pecahkan sebiji telur ke dalam campuran tepung tadi.


7. Masukkan juga secubit dua garam. Lepas itu, tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga likat.

8. Bila dah siap tepung tuhh, celupkan udang serta sotong tadi.

9. Akhir sekali, goreng sehingga garing.





Comments

Popular posts from this blog

5 Tips Berkesan untuk Suara Merdu

"Isabela ada..la..ah.. *_* apahal dengan suara aku ni..tersekat-sekat macam tape rosak je.." Pernah tak masa dok sedap-sedap menyanyi kuat-kuat kat rumah macam ala-ala penyanyi Search tetiba jadi macam kat atas? Mesti malu giler kot..  Tapi tak ada masalah...Try salah satu tips ni kat rumah konfem suara jadi macam Amy Search..haha.. 1. Bangun pagi,makan madu sebelum gosok gigi. 2.Banyak minum air suam atau air mineral. 3.Elakan makan makanan pedas kalau feveret food makan sekali sekala. 4.Minum asam jawa buatan sendiri. 5.Minum air limau nipis Gambar Hiasan Resepi Air limau -Bahan-bahan- 1. Anda sediakan dua biji  limau nipis . 2. Kemudian belahkan kepada empat bahagian. 3. Perahkan limau nipis tersebut ke dalam cawan. 4. Seterusnya tambahkan sedikit kapur dan sedikit garam ke dalam cawan tadi. 5. Lepas itu, tambahkan pula satu sudu makan madu asli. 6. Kacau kesemua bahan tadi dan minumlah sampai habis. Anda b

Tips dan Ciri Bentuk Badan HOUR GLASS

Assalamualaikum...malam ni sambungan bentuk badan JAM PASIR.Perasan tak,jam pasir bentuknya macam melengkung sama rata dan kecil moleh di bahagian tengah..Ha..macam tu lah bentuk badan Anda!Untung la siapa yang ada bentuk macam ni! Ciri2: Lebar dada dan pinggul yang seimbang Garis pinggang yang kecil Kaki tegap DO *Pilih skirt potongan lurus *Dress labuh tak menonjolkan pinggang juga menarik *Seluar atau skirt yang ada perincian seperti pleated

Resepi Kuih Loyang

Assalamualaikum..Kuih loyang  ni setengah negeri panggil kuih goyang,kalau di Kelantan kuih sarang tebuan..tapi rasa dengan rupa adalah sama.Ada yang bentuk acuan bercorak bunga yang complicated ,ada yang bentuk simple dan halus. Bahan kuih ni tak banyak tapi kita kena ada kesabaran yang tinggi lah sebab ia memakan masa.Kalau kat rumah hujung minggu memang Shima akan buat untuk family.Satu balang paling besar dapat dalam 75biji bergantung pada saiz acuan tu. Resepi Kuih Loyang   1 cawan tepung beras                                    1/2 cawan tepung gandum 1  1/2  cawan santan fresh 1/2 cawan gula halus 1 biji telur (suhu bilik) 1 hujung sudu kecil kapur makan  1/2 sudu garam 1.Campur gula bersama telur pukul hingga kembang.ayak kedua dua tepung.masukkan garam dan kapur makan.batter tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.macam kita bancuh milo pekat. Api jangan terlalu panas sebab nanti permukaan kuih loyang jadi MENGERUTU DAN TAK LICIN. Selepas minyak dituang kedlm pe