Skip to main content

4 tips Mengelak kucing dari kencing dalam rumah..





Bagaimana nak mengelakan kucing peliharaan kita kencing atau melepaskan hajatnya di tempat yang tidak sepatutnya.Memang menyakitkan hati kalau beberapa kali mengajar kucing ke tandas tapi masih lagi tidak faham tambahan lagi kalau kita sudah membeli sand box berminggu lamanya...TANPA digunakan langsung!Tapi anda jangan memukul atau menghukum haiwan yang tersebut kerana mereka mempunyai perasaan sperti kita..Bayangkan kalau kita ketuk kepala anak kita sendiri..agak-agak esok dia nak bermanja dengan kita tak.Tak kan...? Antara 4 tips Mengelak kucing dari kencing dan berak dalam rumah..

SERAI

Anda cuba beli produk berasaskan serai.Sembur pada tempat yang sering kucing kencing.Ini kerana kucing memang bencikan bau serai.

CABAI KERING

Rebuskan cabai kering.Ambil air rebusan tersebut dan sprinkle pada kawasan tersebut.Ia akan menghilangkan bau yang kurang menyenangkan dan kucing tidak akan melepaskan hajat di tempat itu lagi disebabkan baunya telah hilang.

CukaJika anda terlihat tempat di mana kucing anda baru sahaja kencing, anda perlu membersihkannya segera. Kucing cenderung pergi ke tempat yang sama berulang-ulang kali, oleh itu anda perlu bertindak segera. Gunakan kain bersih untuk mengelap air kencing hingga kering. Setelah bersih, bilas dengan menggunakan sedikit air dan cuka. Cuka membantu menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dan sangat berkesan menghilangkan bau dari air kencing kucing.

Toilet TraningSediakan kawasan yang berpasir untuk kucing dan ajarkan mereka untuk menggunakannya dengan kerap. Kebanyakan kucing mempunyai kebolehan belajar dengan agak cepat.

Comments

Anonymous said…
Assalam...cuka tu adalah cuka yang digunakan untuk memasak ke?
Sy dh try tips cuka tu tp kejap je berkesan. Pastu dtg balik. Nk ajaar berak kang kucing orang kuttt huahua
zhuzzir said…
Askm, sj sy nk kongsi petua tambahan... pempertama tau kah anda tanda pengenalan visual kucing adalah pd dahinya atas sdikit dari antara dua matanya... corak kat situ unik bg smua kucing, kira mcm cap jari lh...
Anda ble gunakn klebihan atas pgetahuan ini dgn petua bgini...
Cap/sentuhkn ibujari tgn kanan ke lelangit nulut n selawatlh 3x atw lebih... lpas tu lekatkn ibujari yg basah dgn airliur kita tu td kat dahi kucing tu smbil bc basmallah sulaiman as... innahumin sulaimaanu wa innahu bismillahir rahmaan nur rahiim, disambung dgn kta2 brikut... bagaimana kau junjung langit mcmtu lh ko junjung kata2 aku... lpas ni boleh lh anda printahkn kucing tu utk bwrak kencing kat luar atw printah2 lain asalkn bernas, klu perlu ulang printah tu bbrp kali...
Ini kira mcm sain kontrak dgn kucing tu lh jd ingt jgn buat kat smua kucing nnt tak trtanggung byk sgt kucing kna jga...

Buat bbrp kali klu perlu, dan buat dgn yakin, ttapkn niat.. klu x jadi juga maknanya kurang yakin lh tu... ha.ha
.. wallahu'alam

Popular posts from this blog

5 Tips Berkesan untuk Suara Merdu

"Isabela ada..la..ah.. *_* apahal dengan suara aku ni..tersekat-sekat macam tape rosak je.."
Pernah tak masa dok sedap-sedap menyanyi kuat-kuat kat rumah macam ala-ala penyanyi Search tetiba jadi macam kat atas? Mesti malu giler kot.. 
Tapi tak ada masalah...Try salah satu tips ni kat rumah konfem suara jadi macam Amy Search..haha..
1. Bangun pagi,makan madu sebelum gosok gigi. 2.Banyak minum air suam atau air mineral. 3.Elakan makan makanan pedas kalau feveret food makan sekali sekala. 4.Minum asam jawa buatan sendiri. 5.Minum air limau nipis

Resepi Kuih Loyang

Assalamualaikum..Kuih loyang  ni setengah negeri panggil kuih goyang,kalau di Kelantan kuih sarang tebuan..tapi rasa dengan rupa adalah sama.Ada yang bentuk acuan bercorak bunga yang complicated ,ada yang bentuk simple dan halus.

Bahan kuih ni tak banyak tapi kita kena ada kesabaran yang tinggi lah sebab ia memakan masa.Kalau kat rumah hujung minggu memang Shima akan buat untuk family.Satu balang paling besar dapat dalam 75biji bergantung pada saiz acuan tu.

Resepi Kuih Loyang
1 cawan tepung beras                              
     1/2 cawan tepung gandum
1  1/2  cawan santan fresh
1/2 cawan gula halus
1 biji telur (suhu bilik)
1 hujung sudu kecil kapur makan 
1/2 sudu garam

1.Campur gula bersama telur pukul hingga kembang.ayak kedua dua tepung.masukkan garam dan kapur makan.batter tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.macam kita bancuh milo pekat.

Api jangan terlalu panas sebab nanti permukaan kuih loyang jadi MENGERUTU DAN TAK LICIN.
Selepas minyak dituang kedlm periuk letak acuan kuih loyang,…