Skip to main content

Resepi Satay Lokching!!


Pembaca : Satay Lokching?? Apa tu? =_='

Aku : Satay Ikan.. ia dikenali sebagai satay Lokching di Thailand.. ^_^

Pembaca : oo.. buat macam mana?

Aku : Senang je..meh kita scroll down entry aku ni..

Pembaca : Ok ^_^

BAHAN-BAHAN:
500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji1 biji bawang besar - dikisar1 sudu besar garam1 sudu besar baking power 

CARA MEMASAK:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.

P/s:Kalau adunan rasa lembik tambah sedikit tepung kanji sehingga ia tidak lagi
 melekat di tangan..

SOS MANIS

Bahan-bahan:
4 ulas bawang putih – dikisar lumat
1 ½ cawan air
1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji –dibancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu makan gula
½ sudu makan garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit pewarna merah

Cara memasak:
1. Tumiskan bawang putih dalam periuk. (Tanpa minyak)
2. Masukkan air.
3. Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Warna merah tu
 pakai sikit je untuk nampak warna pink. Kacau.
4. Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih.
5. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.


Comments

Popular posts from this blog

5 Tips Berkesan untuk Suara Merdu

"Isabela ada..la..ah.. *_* apahal dengan suara aku ni..tersekat-sekat macam tape rosak je.." Pernah tak masa dok sedap-sedap menyanyi kuat-kuat kat rumah macam ala-ala penyanyi Search tetiba jadi macam kat atas? Mesti malu giler kot..  Tapi tak ada masalah...Try salah satu tips ni kat rumah konfem suara jadi macam Amy Search..haha.. 1. Bangun pagi,makan madu sebelum gosok gigi. 2.Banyak minum air suam atau air mineral. 3.Elakan makan makanan pedas kalau feveret food makan sekali sekala. 4.Minum asam jawa buatan sendiri. 5.Minum air limau nipis Gambar Hiasan Resepi Air limau -Bahan-bahan- 1. Anda sediakan dua biji  limau nipis . 2. Kemudian belahkan kepada empat bahagian. 3. Perahkan limau nipis tersebut ke dalam cawan. 4. Seterusnya tambahkan sedikit kapur dan sedikit garam ke dalam cawan tadi. 5. Lepas itu, tambahkan pula satu sudu makan madu asli. 6. Kacau kesemua bahan tadi dan minumlah sampai habis. Anda b

Tips dan Ciri Bentuk Badan HOUR GLASS

Assalamualaikum...malam ni sambungan bentuk badan JAM PASIR.Perasan tak,jam pasir bentuknya macam melengkung sama rata dan kecil moleh di bahagian tengah..Ha..macam tu lah bentuk badan Anda!Untung la siapa yang ada bentuk macam ni! Ciri2: Lebar dada dan pinggul yang seimbang Garis pinggang yang kecil Kaki tegap DO *Pilih skirt potongan lurus *Dress labuh tak menonjolkan pinggang juga menarik *Seluar atau skirt yang ada perincian seperti pleated

Resepi Kuih Loyang

Assalamualaikum..Kuih loyang  ni setengah negeri panggil kuih goyang,kalau di Kelantan kuih sarang tebuan..tapi rasa dengan rupa adalah sama.Ada yang bentuk acuan bercorak bunga yang complicated ,ada yang bentuk simple dan halus. Bahan kuih ni tak banyak tapi kita kena ada kesabaran yang tinggi lah sebab ia memakan masa.Kalau kat rumah hujung minggu memang Shima akan buat untuk family.Satu balang paling besar dapat dalam 75biji bergantung pada saiz acuan tu. Resepi Kuih Loyang   1 cawan tepung beras                                    1/2 cawan tepung gandum 1  1/2  cawan santan fresh 1/2 cawan gula halus 1 biji telur (suhu bilik) 1 hujung sudu kecil kapur makan  1/2 sudu garam 1.Campur gula bersama telur pukul hingga kembang.ayak kedua dua tepung.masukkan garam dan kapur makan.batter tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.macam kita bancuh milo pekat. Api jangan terlalu panas sebab nanti permukaan kuih loyang jadi MENGERUTU DAN TAK LICIN. Selepas minyak dituang kedlm pe