Skip to main content

5 Tips Berkesan untuk Suara Merdu

"Isabela ada..la..ah.. *_* apahal dengan suara aku ni..tersekat-sekat macam tape rosak je.."


Pernah tak masa dok sedap-sedap menyanyi kuat-kuat kat rumah macam ala-ala penyanyi Search tetiba jadi macam kat atas? Mesti malu giler kot.. 

Tapi tak ada masalah...Try salah satu tips ni kat rumah konfem suara jadi macam Amy Search..haha..

1. Bangun pagi,makan madu sebelum gosok gigi.
2.Banyak minum air suam atau air mineral.
3.Elakan makan makanan pedas kalau feveret food makan sekali sekala.
4.Minum asam jawa buatan sendiri.
5.Minum air limau nipis
Gambar Hiasan
Resepi Air limau
-Bahan-bahan-
1. Anda sediakan dua biji limau nipis.

2. Kemudian belahkan kepada empat bahagian.

3. Perahkan limau nipis tersebut ke dalam cawan.

4. Seterusnya tambahkan sedikit kapur dan sedikit garam ke dalam cawan tadi.

5. Lepas itu, tambahkan pula satu sudu makan madu asli.

6. Kacau kesemua bahan tadi dan minumlah sampai habis.


Anda boleh mengamalkan meminum campuran bahan-bahan di atas seminggu sekali. Jika diizinkan-Nya, suara anda akan lebih sedap. Selain itu, petua di atas ni dapat menjaga, memelihara serta mengekalkan kemerduan suara anda.
PENTING:TIP INI UNTUK LELAKI SAHAJA..PEREMPUAN BERAGAMA ISLAM YANG TELAH BALIGH TIDAK DIBENARKAN SEBAB SUARA ITU AURAT.KALAU NAK BAGI SUARA SEDAP MACAM AHLI QARI/QARIAH  UNTUK MENGAJI  DIBENARKAN :)

Comments

Syam Syamudin said…
kapur 2...kapur baruh ke?
x lah..kapur makan..kapur yg org selalu letak dlm masakan mcm pisang goreng..
Uztaz Dzul said…
Kalau tk payah minom air limau boleh tk
boleh..awak boleh amalkan dgn minum madu setiap pagi...
hosni said…
Buat air asam jawa sendiri macam mana pulak?
Anonymous said…
beli asam jawa kat kedai yg tok masak tu .. ambik asam jawa, bubuh air sikit picit2 bg asam jawa tu rata .. isi air bg bnyk agak2 sndiri air tu .. pas tu minum
Anonymous said…
Air limau + kapur+ madu tuh xyah letak air ke ape?
Anonymous said…
Assalamualaikum. Cik kalau yang Air limau + kapur + madu . Kena letak air ke tidak? Mohon pencerahan.
gzul89 said…
tq..in sha Allah akan dicuba..
MaNMaN169 said…
DAH TRY..SUARA AKU DAH MERDU BAK ANUAR ZAIN
MaNMaN169 said…
DAH TRY..SUARA AKU DAH MERDU BAK ANUAR ZAIN
maaf..saya terlupa tulis masukan air
sedikit..depends on you kalau nak buat air campur limau pun xpe..kalau saya..sy lebih suka air campur dgn limau or minum sesudu madu waktu pg..
Anonymous said…
Kapur tu nk letak satu sudu ke 1 cubit ?
Harap dpt jelaskan .. terima kasih
Anonymous said…
Agak2 brape lame amik?
Klu x letak kapur boleh x sbb xde bhn tuu kat rmh hehe
Apit Sykes said…
Mane nak dapat kapur tu ?? Kapur ape yg diguna kan
Apit Sykes said…
Mane nak dapat kapur tu ?? Kapur ape yg diguna kan
Faiz Aliz said…
Kalau xletak capur xpe ke?
serius talk.. mmg mnjdy😊😊
Anonymous said…
Berkesan x utk anda?
Anonymous said…
minum air masak yg telah diembunkan smlmn.mnum waktu pg
Idin Ismail said…
Sedap tak air tu hwee
Anonymous said…
Lme mne ambik mse nk mnjdi tu. Mrdu sngt ke
honey dear said…
x kn lh kapur barus...kapur yg mkn sirih
honey dear said…
x kn lh kapur barus...kapur yg mkn sirih
Engku Eryyana said…
Klo xde kapur xde madu....xleh ke mnum limau n air suam je????? Mohon jelaskn scepat mngkin.... #syedAmirul
Unknown said…
Brape lama harus kita lakukan minum air diatas?
Hideaki Akihiro said…
Brape lama harus kita lakukan minum air diatas?
max george said…
This comment has been removed by a blog administrator.
Aiman Khusyairi said…
Karam aku di lautan duka
Bila wajahmu hilang dimata
Tiada berita pengubat rindu
Di kala sendu..


Unknown said…
sorry kak nk tanya kalau tk makan madu pagi-pagi boleh tk??
Minum air tu secara berkala klau suara dh okey,tapi suara x akan sedap klau minum air tu shj.. kena jgak buat vocal warm up and practice selalu.. Minum air limau dgn suam pun boleh...pkai kapur sireh..kapur tu ada dijual di kedai India..dan kapur tu letak secubit je..sbb kapur tu function utk memekatkan air tu je..
Unknown said…
This comment has been removed by the author.
Suhail Adli said…
kalo mcm air asam jawa tu mmg kene minum ke. kalo x minum xleh eh. sbb saya ada masalah xleh mkn bende berasam.
Unknown said…
Kalo minum air ais limau boleh x? Sy suke sngt minum air tu... setiap kali pi mkn kt luar, mesti minum air tu... reply please
Sorry kak, nak tanya kalo xminum air asam jawa xpe ke? Sye memang xleh mkn mkanan or minuman yg ad asam... nnti sye muntah.. reply please
Sorry kak, nak tanya kalo xminum air asam jawa xpe ke? Sye memang xleh mkn mkanan or minuman yg ad asam... nnti sye muntah.. reply please
ShAz-Ken said…
Boleh minum air limau tu tiap2 hari ke?
Anonymous said…
kpd yg brjye tu. nk tnye mmg sdp btol2 ke suare tu n ambik mse brpe lme nk ke merdu?
Anonymous said…
tlg jwb ye
Anonymous said…
admin pon tlg la jwab jugak. nk thu sngt ni. nk cuba lak ni
Norman Hakim said…
Kapur yng mcm mna tu??
Kapur tulis Ka?
kapur sireh yang selalu opah atok kita makan dengan buah pinang
I'm soo sorry to give you a late feedback...As a university student,i'm really busy with all asignment,examination,quiz and all..i'm really sorry..ok..back to your comments... It's up to you if you does want to take air asam jawa tu pun boleh...semua list ni merupakan an option..and more thing,air limau tu jgn minum selalu..dua kali seminggu shj..klau everyday,awak akan kena cirit birit disebabkan tahap asid yang tinggi dlm badan..and jgn harapkan ikut tips ni saja..you need to make vocal warm up before sing..just like panaskan badan bfore going to exercise..practice make prefect..
Anonymous said…
kak dh try ke? brkesan ke? brpe lame ambik mase tu
Anonymous said…
Takleh. Dosa .........
luqesolo said…
1) Untuk recipe air limau tu, Kalau guna madu proses dekat supermarket tu boleh effect keberkesanan nak merdukan suara ni ke?

2) Minum madu setiap pagi boleh ke campur dgn air suam2? Boleh ke pakai madu proses?
RReduuan said…
Assalammualaikum, wahai blogger yang tubuhkan blog ini dan kepada semua yang membacanya, saya akan menjafi Singer In YouTube nanti, so, boleh x korang follow my Instagram and Twitter?

Instagram : rreduaan
Twitter : rreduaan

Dan thanks owner blog ni sebab bagi tips��
johari imran said…
Kalau air limau campur kapur dll tu minum hari2 boleh x?

Popular posts from this blog

Resepi Kuih Loyang

Assalamualaikum..Kuih loyang  ni setengah negeri panggil kuih goyang,kalau di Kelantan kuih sarang tebuan..tapi rasa dengan rupa adalah sama.Ada yang bentuk acuan bercorak bunga yang complicated ,ada yang bentuk simple dan halus.

Bahan kuih ni tak banyak tapi kita kena ada kesabaran yang tinggi lah sebab ia memakan masa.Kalau kat rumah hujung minggu memang Shima akan buat untuk family.Satu balang paling besar dapat dalam 75biji bergantung pada saiz acuan tu.

Resepi Kuih Loyang
1 cawan tepung beras                              
     1/2 cawan tepung gandum
1  1/2  cawan santan fresh
1/2 cawan gula halus
1 biji telur (suhu bilik)
1 hujung sudu kecil kapur makan 
1/2 sudu garam

1.Campur gula bersama telur pukul hingga kembang.ayak kedua dua tepung.masukkan garam dan kapur makan.batter tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.macam kita bancuh milo pekat.

Api jangan terlalu panas sebab nanti permukaan kuih loyang jadi MENGERUTU DAN TAK LICIN.
Selepas minyak dituang kedlm periuk letak acuan kuih loyang,…

4 tips Mengelak kucing dari kencing dalam rumah..

Bagaimana nak mengelakan kucing peliharaan kita kencing atau melepaskan hajatnya di tempat yang tidak sepatutnya.Memang menyakitkan hati kalau beberapa kali mengajar kucing ke tandas tapi masih lagi tidak faham tambahan lagi kalau kita sudah membeli sand box berminggu lamanya...TANPA digunakan langsung!Tapi anda jangan memukul atau menghukum haiwan yang tersebut kerana mereka mempunyai perasaan sperti kita..Bayangkan kalau kita ketuk kepala anak kita sendiri..agak-agak esok dia nak bermanja dengan kita tak.Tak kan...? Antara 4 tips Mengelak kucing dari kencing dan berak dalam rumah..

SERAI

Anda cuba beli produk berasaskan serai.Sembur pada tempat yang sering kucing kencing.Ini kerana kucing memang bencikan bau serai.

CABAI KERING

Rebuskan cabai kering.Ambil air rebusan tersebut dan sprinkle pada kawasan tersebut.Ia akan menghilangkan bau yang kurang menyenangkan dan kucing tidak akan melepaskan hajat di tempat itu lagi disebabkan baunya telah hilang.

CukaJika anda terlihat tempat di mana k…